Esztétikai Fogászat

Az esztétikai fogászati kezelések egyértelmű célja, hogy a páciens magabiztosan mosolyoghasson, újra felszabadultan merjen nevetni – hiszen a fogsora egészséges és ragyogó.

Esztétikai fogászat

Az egészséges, mutatós fogsor nemcsak vonzó, bizalomgerjesztő is. Mindennapjainkban, de akár egy állás megszerzésében is segíthet. Milyen esztétikai fogkezelésekkel érhetjük el a szép, magabiztos mosolyt?

  • Csillogó mosoly
  • Egészségesebb fogak
  • Legyen újra magabiztos

Esztétikai fogászati kezeléseink:

1. Fogfehérítés:

A kezelés igen kevés kockázatot foglal magába és minimális az anyagi vonzata is. Életkortól függetlenül elvégeztethető.

2. Fogszabályozás:

a kezeléssel az összetorlódott fogak szép sorba rendezhetők, illetve a rések is összezárhatók a metszőfogak között, s közben a fogak zománca nem sérül.

3. Kerámia koronák:

ezen esztétikai kezelésnél szükséges eltávolítani a fogzománcból egy nagyjából 1 milliméter vastag réteget – a fog elülső és hátsó felszínéből egyaránt -, a koronák felhelyezéséhez.

4. Kerámia héjak:

ha a páciens kerámia héjak mellett döntött, ezek felhelyezéséhez szintén le kell csiszolni valamennyit a fogzománcból – viszont ebben az esetben csak a látható, elülső felszínből.

5. Tömések és kompozit héjak:

az esztétikus mosolyt el lehet érni azzal is, ha lecseréltetjük a régi, elszíneződött töméseinket, főként az elülső fogakban.

6. Amalgám tömés csere:

a megjelenés szempontjából előnyt jelent, ha lecseréltetjük a hátsó fogakban levő, régi amalgám töméseket – ha fehér tömés kerül a helyükre, az szintén esztétikai fogászati kezelésnek számít.

Person Holding Black Ipad With White Case

Esztétikai kezelések

Ragyogó mosolyért mi mindent megteszünk!

Az esztétikai fogászati kezelésekkel a szakemberek helyrehozzák az elszíneződött fogakat, a hajszálrepedéseket, s minden olyan esztétikai hibán segíthetnek, amelyek akár a többszöri tömés miatt jöttek létre.

Esztétikai fogászat
Van-e kérdése?

Keressen bizalommal az alábbi gombra kattintva, vagy keressen minket az elérhetőségeknél található telefonszámon! (+36 30 151 0000)

1. Fogfehérítés: a kezelés igen kevés kockázatot foglal magába és minimális az anyagi vonzata is.  Életkortól függetlenül elvégeztethető.

A fogak elszíneződését számos dolog okozhatja, köztük az ételek, italok, amiket fogyasztunk, de a gyökérkezelés is kiválthat elszíneződést. 

Nos, a fogak fehérsége ma már akár egy órán belül visszaállítható, korszerű fehérítő kezeléssel.

Napjainkban különféle fogfehérítő megoldások léteznek – ilyen például az ún. hideglámpás eljárás.

Fontos tudni, hogy a modern eljárások nem károsítják a fogakat.

A fogfehérítés kapcsán számos információ kering az interneten – amelyek azonban elsősorban otthon alkalmazott fogfehérítő megoldásokról szólnak. Ezek valóban okozhatnak kárt a fogakban. 

A szakszerűen, rendelőben végzett, professzionális fogfehérítéstől azonban nem kell tartani, ráadásul fogaink több árnyalattal is fehérebbé válhatnak. 

A fogfehérítés eredményét ugyanakkor befolyásolhatja, milyen árnyalatúak eredetileg a pácens fogai – ez a szín érhető el tartósan. Ha ennél állandóbb megoldásra vágyunk, a megoldásként a kerámia héjak vagy koronák ajánlhatók fel. 

2. Fogszabályozás: a kezeléssel az összetorlódott fogak szép sorba rendezhetők, illetve a rések is összezárhatók a metszőfogak között, s közben a fogak zománca nem sérül.

Nem kevesen a fogszabályozási idő hossza miatt nem kedvelik a módszert – mivel általában 1-2 évig szükséges viselni a fogszabályzót. Különösen a 30 év fölöttiek érezhetik úgy, hogy ezzel talán kissé már elkéstek.

Azonban, ha valakinek nagyon rendezetlenek a fogai és valóban szeretne szép, egészséges mosolyt, a fogszabályozás elengedhetetlen. Abban az esetben is, ha a végén a fogakra héjak vagy koronák kerülnek.

3. Kerámia koronák: ezen esztétikai kezelésnél szükséges eltávolítani a fogzománcból egy nagyjából 1 milliméter vastag réteget – a fog elülső és hátsó felszínéből egyaránt -, a koronák felhelyezéséhez. 

A korona a fogcsonkra kerül. A kerámia színe megválasztható – akár a legfehérebbet is lehet kérni -, tehát megoldható, ha valaki valamennyi látható fogára kerámia koronát szeretne.

4. Kerámia héjak: ha a páciens kerámia héjak mellett döntött, ezek felhelyezéséhez szintén le kell csiszolni valamennyit a fogzománcból – viszont ebben az esetben csak a látható, elülső felszínből. 

A héjak a fogak sorba rendezésére kevesebb lehetőséget adnak, mint a koronák. A kerámia azonban később sem színeződik el, így tartós fogszínt biztosít.

Érdemes tudni a héjakról, hogy lényegében a kontaktlencséhez hasonítható, vékony kis kerámia lemezkéről van szó, melyet jellemzően biokompatibilis, speciális lítium-diszilikát alapú kerámia anyagból készítenek el.

A lemezkét a fog külső felületére ragasztják. A művelettel a fogakat meg lehet újítani, sőt akár teljesen átalakíthatók. 

A kerámiahéj készítés minimálisan invazív beavatkozásnak számít és a koronánál kíméletesebb megoldás, hiszen utóbbi során több foganyagot kell lecsiszolni.

5. Tömések és kompozit héjak: az esztétikus mosolyt el lehet érni azzal is, ha lecseréltetjük a régi, elszíneződött töméseinket, főként az elülső fogakban.

A mai, modern tömések valóban nem láthatók, de a fehér tömőanyag alkalmazható a fogak elülső felszínén is. Ezeket nevezzük kompozit héjaknak. A színük ugyanakkor kisebb ideig tartós, mint a kerámia héjaké.

6. Amalgám tömés csere: a megjelenés szempontjából előnyt jelent, ha lecseréltetjük a hátsó fogakban levő, régi amalgám töméseket – ha fehér tömés kerül a helyükre, az szintén esztétikai fogászati kezelésnek számít.

Fogtömés – elsőszámú az esztétikai kezelések között

Azon kívül, hogy szuvasodik, a fog számos okból meg is sérülhet. Még gondos száj- és fogápolás mellett is történhetnek problémák, melyeken az esztétikai kezelések segíthetnek – a korszerű fogtömések visszaállítják a fogak épségét és mutatósságát is.

Ilyen eset például, ha a fog letörik, elkopik, vagy megsérül a fogzománc, amely leginkább fogszuvasodás eredménye. 

Az esztétikai fogkezelések fájdalommentesek, nem kell attól tartani, hogy kellemetlen élményben lesz részünk.

Attól függően, hogy milyen a fogaink állapota, ajánlható belső fogfehérítés is, illetve, amennyiben csak bizonyos fogak színeződtek el – például gyökérkezelés okán -, ezeket egyenként is lehet fehéríteni. 

Az eljárás nem alkalmazható olyan elszíneződések kezelésére, amelyek tömés, fogkő vagy szuvas területek miatt alakultak ki.

Fogászati esztétikai kezelésnek számít a fogékszer is. Ezek az apró ékszerek általában csiszolt Swarowski kristályok, de drágakövek is lehetnek. Színüket, formájukat, méretüket a páciens választja ki. 

A fogékszer többnyire a szemfogra vagy a felső metszőfogakra kerül. 

A felhelyezése biztonságos és egyáltalán nem jár fájdalommal. A fogékszer akár 1 éven át fennmarad a fog felületén. 

Fontos, hogy teljes mértékben tapadjon a foghoz, mert ha eláll, nem lesz megfelelő a tisztítása. Ha az ideje lejár, sokszor magától leesik – de eltávolításakor sem marad nyoma. 

Tipp: ha fogászati ékszert szeretnénk, előtte célszerű átesni egy dentálhigiénés kezelésen, vagyis fogkőleszedést, speciális tisztítást, vagy akár fogfehérítést is kérni. Nem kérdés, hogy a szép felületen a fogékszer is jobban érvényesül.

Talán meglepő, de a fogászati esztétikai kezelések között a harapásemelő sín felhelyezése is jelen van.

Ilyen sínt azoknak ajánlanak, akik csikorgatják a fogaikat, különösen éjjel. Jellemző tünet, hogy a száj nyitásakor az állkapocs kattan. 

Tévedés azt hinni, hogy ez a probléma figyelmen kívül hagyható, komoly szövődményei lehetnek ugyanis annak, ha nem törődünk állkapocs-problémánkkal.

A fogcsikorgatás maga is kárt okoz a fogakban, ezért az ilyen pácienseknek célszerű harapásemelő sínt készíttetni.

A sín vékony, patkó formájú műanyag, melyet éjszakára a fogsorra kell helyezni. A fogakat hatékonyan megóvja a nyomástól és a súrlódási erőtől, emellett módosítja az alsó és felső fogsor egymáshoz viszonyított helyzetét. Hordása során az ízület ellazul.

Ugyanakkor, ha a páciens panaszai súlyosabbak, nappal is szükséges viselni a harapásemelő sínt.