Fogpótlások – korona és rögzített fogsor

Ha eljutottunk odáig, hogy szükségünk van fogpótlásra és szervezni is kezdjük a dolgot, fontos tudni: minden modern pótlástípus esetén részletes tervezés előzi meg a munka kezdetét, amellyel együtt a pácienst informálják arról, milyen lehetőségei vannak és hogyan zajlanak ezek a beavatkozások.

Fogpótlások – korona és rögzített fogsor

Mi a különbség a korona és a rögzített fogsor között?

  • Korona akkor jöhet szóba, ha kiterjedt fogszuvasodása van
  • Korona felhelyezésével meg lehet oldani a fogpótlást
  • Fogkorona a legkidolgozottabb és leginkább természetesnek ható fogpótló megoldás

Hogyan készül a fogkorona?

A koronát tartó fog körüli részt a fogorvos érzésteleníti, majd a fogat megfelelő formájúra csiszolja.
Ezután lenyomatot készít a fogcsonkról, illetve a környező fogazatról. 

A fogra ideiglenesen műanyag koronát tesz. 

Ha eltelt néhány nap, a fogcsonkra kerül a végleges korona, amelyet a lenyomat alapján készít el egy fogtechnikus. 

Ezután speciális fogászati ragasztócementtel a végleges koronát a lecsiszolt fogra rögzítik.

Person Holding Black Ipad With White Case
Fogpótlások – Korona és rögzített fogsor

Fogkorona típusok

  • Cirkónium fogkorona
  • Porcelán fogkorona (fémkerámia)
  • Préskerámia fogkorona
Fogpótlások – korona és rögzített fogsor
Van-e kérdése?

Keressen bizalommal az alábbi gombra kattintva, vagy keressen minket az elérhetőségeknél található telefonszámon! (+36 30 151 0000)

Ha eljutottunk odáig, hogy szükségünk van fogpótlásra és szervezni is kezdjük a dolgot, fontos tudni: minden modern pótlástípus esetén részletes tervezés előzi meg a munka kezdetét, amellyel együtt a pácienst informálják arról, milyen lehetőségei vannak és hogyan zajlanak ezek a beavatkozások.

Korona akkor jöhet szóba, ha kiterjedt fogszuvasodása van vagy sérülést szenvedett el a páciens. Ennek eredménye nemcsak fogfájás, hanem elszíneződés is lehet. 

A fogat ettől még nem feltétlenül veszítjük el: korona felhelyezésével meg lehet oldani a fogpótlást. A cirkónium fogkorona a legkidolgozottabb és leginkább természetesnek ható fogpótló megoldás – akár különálló koronát vagy hidat, akár implantátumra rögzített fogkoronát készítenek.

A korona és típusai

A fogkorona rögzített fogpótlás. Azt az ínyvonal feletti fogcsonkra helyezik, vagy pedig fogimplantátumra. 

Ha nagymértékben sérült a fog – ezért kezelésekor nem lehet sem fogtömést, sem fogbetétet használni -, a korona jó megoldás lehet. A korona anyaga többnyire préskerámia, porcelán vagy cirkónium.

Korona alkalmazása indokolt, ha nagy mennyiségű foganyag hiányzik – ez sok esetben fogtörés miatt, vagy azért következik be, mert a páciens nem törődött a fogszuvasodásával.

Korona használható akkor is, ha fogtengely korrekció szükséges, valamint ha esztétikai okok indolkolják az alkalmazását – például nagy rések vannak a fogak között, vagy a fogak össze-vissza állnak. 

A koronát tartó fog körüli részt a fogorvos érzésteleníti, majd a fogat megfelelő formájúra csiszolja. Ezután lenyomatot készít a fogcsonkról, illetve a környező fogazatról. 

A fogra ideiglenesen műanyag koronát tesz. 

Ha eltelt néhány nap, a fogcsonkra kerül a végleges korona, amelyet a lenyomat alapján készít el egy fogtechnikus. 

Ezután speciális fogászati ragasztócementtel a végleges koronát a lecsiszolt fogra rögzítik.

1. Cirkónium fogkorona: ez a korona lényegében áttetsző, ezért ugyanolyan, mint a természetes fog.  Fémet nem tartalmaz. 

Tartós és ellenálló anyagból készül, ezért hosszú távú fogpótlási megoldásnak számít.

A tökéletes esztétikai hatásról és illeszkedésről speciális technológia gondoskodik.

2. Porcelán fogkorona (fémkerámia)

A porcelán fogkorona a metsző- és a rágófogak esetében is kitűnő, mert erősségéhez nem fér kétség. Szintén tartós és hosszútávú megoldás. 

Külső felülete fogszínű, ezért nem különbözik a fog árnyalatától. 

Ennél a koronánál ugyancsak számítógép-vezérelt technológiát alkalmaznak, esztétikája és illeszkedése szempontjából ezért nem lehet rá panasz.

3. Préskerámia fogkorona

Ez a fogkorona-típus nemcsak természetesen hat, teljes mértékben élethű is. Pontos illeszkedését, esztétikáját szintén számítógép-vezérelt technológia biztosítja. 

Mivel nincs benne fém, a fémallergiások is nyugodtan használhatják.

Külön előnye, hogy meglehetősen szövetbarát.

Kivehető fogsorok

Amennyiben nem lehet megoldani a hiányzó fogak helyettesítését fogászati implantátummal, azaz fogbeültetéssel, vagy fixen rögzített fogpótlással (ez a korona és a híd), a kivehető fogsorok jelentenek megoldást – ami gyors és költséghatékony.

A kivehető fogsor is rendelkezik jó néhány előnnyel. 

Egyrészt rágásstabil, fogsorragasztó használata ezért nem szükséges. Nem túl költséges elkészíttetni és a minősége is garantált.

Mivel a kivehető fogsor elkészítéséhez nem kell alaposabb beavatkozás, fájdalomra, kellemetlenségekre nem kell számítani. Ráadásul hamar készen van, tehát a páciens rágóképessége akár 8 napon belül is helyreállítható. A mosolyunk esztétikus lesz. 

A kivehető fogsor részleges foghiány esetén is jó megoldást jelent. Ilyen esetekben kapcsos (fémkapocs elhorgonyzású), teleszkópos (azaz teleszkóp koronán elhorgonyzott) és finommechanikai (rejtett elhorgonyzású) lehetőségek vannak. 

A fémkapocs használata esetén a kapocs a fogpótlást a maradó fogak vagy koronák felszínéhez rögzíti. A rejtett elhorgonyzásnál és a teleszkópos rögzítésnél a hidat és a kivehető fogsort együtt készítik el, esztétikai szempontból ez jobb megoldás a fémkapocsnál.

Kivehető fogsor teljes foghiánynál

Teljes foghiánynál is lehet rágásstabil és esztétikus fogpótlást készíteni. A stabilitást garantálja, hogy a fogsor fogak nélküli állcsontra felfekvő felülete, valamint a fogíny között szívóhatás alakul ki.

Ha a csontveszteség jelentős, kihasználja a szájüreg anatómiai előnyeit – a mindennapokban így is tökéletesen működőképes.

Akinek jó megoldás a fogsor

Amennyiben a páciens fogainak nagy része, vagy valamennyi foga hiányzik, a fogsor megfelelő fogpótlási módszer. 

A fogprotézisek segítenek teljesen helyreállítani a rágófunkciót és esztétikusak is. 

Ha rögzített fogsor készül, implantátumokhoz rögzítik a teljes körhidat vagy a részleges fogászati hidat – vagyis, az teljesen stabil, megbízható, ragasztásra nincs szükség. 

Ezzel a fogsorral a rágás, harapás is természetes, nem kell aggódni miatta. A rögzített-kivehető fogsornál a fogpótlás stabilitását garantálják az implantátumok. A fogsort viszont ki lehet venni, így könnyen tisztítható is. 

Az implantátumra ezen fogpótlás esetében stég (fém híd) vagy lokátorok (kis fémgolyók) kerülnek. A protézisben kialakított helyek vannak a részükre, ide pattinthatóak be és helyén tartják a fogsort.

A fogászati implantátumhoz elhorgonyzott fogsor kivehető fogpótlás. Kevésbé költséges alternatívát kínál az implantátumhoz rögzített foghidaknál. Javasolt akkor is, ha a páciensnél valamely egészségügyi okból nem lehet minden fog helyére egyesével fogimplantátumot helyezni. 

Ez a rögzített fogsor stabilan, erősen a fogimplantátumhoz kapcsolható, ezért biztonságos és komfortos – sokkal inkább, mint a nem rögzített típusok. Előnye még, hogy a hagyományos protézisekhez képest méretre is kisebb, egyszerűbb viselni, használni azt. Fogsorragasztóra nincs szükség és az ínyt sem irritálja a fogsor.

Az implantátumhoz rögzített protézissel a páciens úgy rághat, mint korábban az eredeti fogával. A rágás erős és minőségi. Így ez a fogászati megoldás nemcsak természetes, esztétikus fogsort kínál, hanem az emésztést is segíti. Ahhoz is hozzájárul, hogy a páciens beszéde ismét tiszta legyen.

A fogászati implantátum nagymértékben segít, hogy az arc ne öregedjen idő előtt, ne veszítse el jellegét. A fogbeültetések ugyanis a csontveszteség esélyét minimálisra mérsékelik. Vagyis, hosszan tartó, stabil fogpótlási megoldásról van szó. 

A rögzített, kivehető fogsorok típusai

A fogpótlási lehetőségek közül a szakorvos mindig a páciens számára legmegfelelőbb megoldást ajánlja. Hogy ez melyik lesz, az az egészségügyi állapotától is függ.

Alsó állkapocsnál 2 fogászati implantátum is elég lehet a fogsor megtartásához. A felső állkapocsnál a 4 vagy 6 mesterséges foggyökér javasolt. 

Több módon lehet összekapcsolni a fogsort az implantátumokkal. Az egyik ilyen módszer az ún. stég fémhíd, a másik a lokátoros rögzítés. Lokátoros esetén apró golyókat erősít a fogorvos az implantátumok tetejére. Ezek bepattinthatók a protézisben kialakított helyükre, így tartják a helyén a fogsort.

Amennyiben egy páciens szájába fogimplantátumra rögzített fogsort helyeznek, ennek menete két főbb részre választható.

1. Első lépés: szükség esetén a fogorvos kihúzza a fogakat, majd beülteti helyükre a fogimplantátumokat. A fogászati implantátumok körüli területnek gyógyulnia kell, ez nagyjából 4-6 hónap alatt történik meg. A foggyökereknek ennyi idő szükséges, hogy beépüljenek a csontba.

2. Második lépés: ha meggyógyult a terület, a fogászati implantátumokba gyógycsavarokat helyez a fogorvos. Ezután az állcsontról lenyomatot vesznek és beállítják a harapási magasságot. Ezt követően próbát végeznek, viaszba helyezett fogakkal. Ennek alapján készíti el a fogtechnikus a fogsort, melyet a fogorvos behelyez a páciens szájába. Mielőtt hazamegy, a beteg kap tanácsokat azt illetően, hogyan gondozza a fogsort és hogyan tartsa fenn a megfelelő szájhigiéniát.

Aki megfelelő szájhigiéniával rendelkezik, alkalmas lehet a rögzített fogsor viselésére. Mielőtt azonban a kezelés kezdetét venné, szükséges feltérképezni, milyen a páciens általános egészségügyi állapota – ahogyan azt is, milyen szokásai vannak, amelyek esetleg befolyásolhatják a beavatkozás sikerét.

Fontos, hogy az illetőnek megfelelő mennyiségű és sűrűségű állkapocscsont-állománya legyen. Ezt  ellenőrizni lehet röntgen, CT vagy Premium CBCT használatával. Ha a diagnózis megvan, a fogorvos dönti el, rendelkezésre áll-e elegendő csont, vagy szükséges a csontpótlás.

Bizonyos esetekben nem javasolt a fogimplantátumok beültetése. Ilyen például a periodontitis, a bruxizmus vagy fogcsikorgatás, illetve, ha valaki erős dohányos. 

A rossz szokásokat kezeléssel lehet korrigálni – a cigarettát is le kell tenni a beavatkozás előtt, de a dohányzás azt követően sem ajánlott. 

Ha már fel van helyezve a rögzített fogsor…

A fogászati implantátumra rögzített fogsorok alapvetően 24 órán át viselhetőek. Ezeket a fogpótlásokat is rendszeresen ki kell venni azonban, hogy megtisztíthassuk őket. Stabilitásuk és hosszú élettartamuk érdekében nagyon lényeges, hogy tisztán és egészségesen tartsuk őket. 

A fogsort naponta szükséges tisztítani. Meg kell mosni a protézist, valamint az implantátumok környezetét. A fogimplantátumra helyezett felépítményről fogselyemmel távolítandó el a lepedék, ételmaradék, de a szájvíz használata is ajánlott, akárcsak a fogsor átöblítése.